OMEGA-3 MAŠČOBNE KISLINE

Pomanjkanje prinaša težave

Maščobne kisline so v našem telesu nujno potrebne za delovanje organizma in zaščito našega zdravja. Sodelujejo namreč pri mnogih, življenjsko pomembnih procesih.Maščobne kisline so v našem telesu nujno potrebne za delovanje organizma in zaščito našega zdravja. Sodelujejo namreč pri mnogih, življenjsko pomembnih procesih.

Dobiti jih moramo s hrano

Med maščobnimi kislinami so ene najpomembnejših omega-3 maščobne kisline, ki so esencialne, kar pomeni, da jih naše telo ne tvori samo, ampak jih moramo dobiti s prehrano ali prehranskimi dopolnili. Strokovnjaki ugotavljajo, da dokazano vplivajo na preprečevanje bolezni srca in ožilja in možganske kapi, ker vplivajo na hormone, ki uravnavajo strjevanje krvi, krčenje in sprostitev sten žil ter lajšajo vnetja. Zvišujejo nivo dobrega holesterola, znižujejo krvni tlak in preprečujejo nastajanje krvnih strdkov. Delujejo protivnetno in umirjajo simptome pri revmatoidnem artritisu, luskavici, ekcemih, lupusu  ter pri vnetnih črevesnih boleznih. Pomembne so za ohranjanje vida, izboljšujejo spomin in zmanjšujejo depresijo. 

Vpliv imajo na razvoj plodu

Izredno pomembne so omega-3 maščobne kisline tudi v času nosečnosti in dojenja ter v otroštvu. Vplivajo na razvoj možganov in vida pri plodu in novorojenčku, pri nosečnicah pa zmanjšujejo pogoje za nastanek visokega krvnega pritiska in zmanjšujejo poporodno depresijo. Pri majhnih otrocih pripomorejo k lažjemu učenju, izboljšujejo spomin in pisavo, pomagajo pri hiperaktivnosti ter zmanjšujejo nastanek astme.

Hrana, bogata z omega-3

Ker omega-3 maščobne kisline v telesu ne nastajajo, jih moramo dobiti s hrano. Največ jih vsebujejo ribe (losos, skuše, sardine, sardoni, postrvi), lanena in chia semena, lešniki, orehi, ostrige. Strokovnjaki pravijo, da bi z rednim uživanjem rib, ki so bogate z omega-3, dobili dovolj maščobnih kislin, žal pa jih v povprečju ljudje zaužijemo mnogo premalo. V naši prehrani bi ribe namreč morale biti vsaj dva- do trikrat tedensko in vsaj v enem od obrokov bi morali zaužiti mastno ribo, v kateri je omega-3 maščobnih kislin več.

Kdo bi moral še posebej poskrbeti za dovoljšen vnos omega-3 maščobnih kislin?

Za dodaten vnos omega-3 maščobnih kislin v telo moramo poskrbeti:

-        če v naši prehrani ni dovolj rib,

-        če se prehranjujejo pretežno s hitro hrano,

-        če imamo v družini bolezni srca in ožilja,

-        če imamo v družini težave z vidom,

-        če imamo v družini demenco.